KAKO IZBRATI NAJBOLJŠE FOTOGRAFIJE?

1.

NAVODILA ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ OSEB

Pri risanju oseb so visokokakovstne fotografije ključnega pomena za obojestrano zadovoljstvo, zato vas prosimo, da upoštevate navodila spodaj:

1. OBRAZ NA FOTOGRAFIJI NAJ ZAVZEMA 80% POVRŠINE NA FOTOGRAFIJI

Izberite fotografijo kjer obraz zavzema 80% površine na fotografiji. V nasprotnem primeru se bodo ob povečanju fotografije pojavile slikovne pike ali pa bo fotografija zelo zamegljena. Ker vas osebno ne poznamo in se pri risanju karikature osredotočamo izključno na fotografijo osebe in vsaka celo manjša sprememba, ki jo lahko naredimo zaradi nekakovostne fotografije, lahko povzroči izgubo podobnosti osebe pri risanju.

2. JASNE IN V CELOTI VIDNE OBRAZNE LINIJE

Na fotografiji morajo biti jasno in v celoti vidne vse obrazne linije osebe katero rišemo. Pošljite nam 2 – 5 fotografij obraza osebe, ki gleda naravnost in ima popolnoma vidne obrazne linije. Fotografija mora jasno prikazovati podrobnosti obraza, strukturo oči, nosu, ustnic in druge značilnosti videza. Obraz in obrazna mimika na fotografiji ne sme biti popačena, saj v takem primeru je nemogoče obraz narisati v naravnem stanju.  Prav tako bodite pozorni na kakovost in svetlost fotografije. Nejasna slika, obraz v senci ali slikovne pike na fotografiji ob povečanju fotografije – vse to ne zagotavlja najboljšega rezultata.

3. NAJ VAM BO VŠEČ OBRAZ IN OBRAZNA MIMIKA NA FOTOGRAFIJI

Narisali vas bomo na podlagi fotografij, ki nam jih boste poslali zato naj vam bo vaša podoba in mimika na fotografijah všeč. V kolikor nam pošljete fotografijo na kateri ima oseba popačen obraz jo bomo tako tudi narisali. Zato vas prosimo, da nam posredujete fotografije kjer je oseba lepo ujeta in ima mimiko obraza katera vam je všeč. Za najboljši rezultat bodite pozorni na naslednje točke: Če na fotografiji niste zadovoljni z videzom, izrazom obraza ali nasmehom – je bolje poslati dodatne fotografije, kjer so te lastnosti jasno vidne.

4. POGLED OČI IN USMERJENOST GLAVE NAJ BO USMERJEN NARAVNOST

Fotografije, kjer ima oseba glavo ali pogled usmerjen navzdol oz. navzgor ni ustrezna, saj se v tem primeru ni možno ustrezno in prepoznavno narisati obraza. Zato nam prosim pošljite fotografije kjer ima oseba pogled oči in usmerjenost glave usmerjen naravnost. Oči predstavljajo okvir obraza, zato  nam je zelo pomembno da so oči jasno vidne. V nasprotnem primeru je velika možnost, da bo obraz narisan neprepoznaven, saj oči predstavljajo pomemben del videza in  zato večinoma takšne fotografije ne sprejemamo. 

5. ODDAJTE POSAMEZNE FOTOGRAFIJE OSEB

Za izdelavo skupinskih karikatur ali portretov je priporočljivo, da oddate posamezne fotografije oseb, ki jih bomo mi združili in ustvarili za vas edinstveno umetniško delo. Torej v kolikor nimate skupnih fotografij, brez skrbi! Oddajte več ločenih fotografij vsake osebe.

Primer ustrezne fotografije obraza za izris karikature.

Idollio karikature, portreti kot darilo za poroko, obletnico ali rojstni dan
Idollio karikature, portreti kot darilo za poroko, obletnico ali rojstni dan

NAVODILA ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ OZADJA

Za vas ustvarimo ozadje, ki ga želite na več načinov:

1. OZADJE Z VAŠO FOTOGRAFIJO

Z izbiro fotografije iz vašega domačega okolja (vrt, hiša, dnevna soba, pisarna … ), ki jo bomo narisali v ozadju vaše karikature kakor prikazuje primer spodaj.

2. OZADJE IZ IDOLLIO GALERIJE PRIMEROV

Z izbiro ozadja iz Idollio galerije primerov. Pošljite nam karikaturo, na kateri vam je všeč ozadje in naredili bomo enako tudi za vas.

3. OZADJE Z BESEDILNIM OPISOM

Z besedami opišite zgodbo, ki bi jo želeli kot ozadje vaše karikature (pisarna, plaža, narava, koncert, … ).

Primer ustrezne fotografije ozadja za izris karikature.

Idollio ozadje 4
background

NAVODILA ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ predmetov

Pri oddaji opisa zgodbe in predmetov za izdelavo karikature bodite pozorni na oddajo fotografij za predmete, ki bi jih želeli na karikaturi. V kolikor gre za specifični predmet je obvezno priložiti fotografijo predmeta!

1. MESTA/POKRAJINE
 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  Ljubljana, Eiffel Tower, Big Ben, reka Soča, Bled, Aljažev stolp, Pula, Koper, Triglav, …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  mesto, jezero, cerkev, peščena plaža, gora, reka, travnik, smučišče, …

 

2. HRANA/PIJAČA
 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  Union/Laško pivo, Janževec, kremšnita, potica, čevapčiči, Coca-Cola, Pepsi, Kranjska klobasa, baklava, kajmak, ajvar, sarma, gibanica,  …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  pivo, vino, sladica, jabolko, kruh, kozarec vina, rojstno-dnevna čokoladna torta, …

 

3. OBLAČILA/MODNI DODATKI
 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  Nogometni dres Barcelona/Real Madrid, Rolex ročna ura, parfum Armani Code, Kenzo denarnica, superge New Balance …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  mesto, jezero, cerkev, peščena plaža, gora, reka, travnik, smučišče, …

 

4. VOZILA (avto, kolo, motor, skiro, ... )
 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  model BMW E29 M3 oranžne barve, Scott gorsko kolo Spark 950 2020 M, električni skiro Viron700 Pro, Smuči Elan in Rossignol, …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  avtomobil oranžne barve, kolo, …

 

5. ŽIVALI (pes, mačka, papiga, konj, ... )
 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  pes Bulldog, Perzijska mačka, Brancin, papiga Caique, Pigmijski zajec, …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  pes rjave barve, mačka bele barve, konj, zajec, papiga, riba, …

 

6. PREDMETI POGOSTE RABE
 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  FIFA 2020, Sony računalnik, iPhone 12 Pro Max, …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  Video igra, beli prenosnik, mobilni telefon, …

 

Primer ustrezne fotografije ozadja za izris karikature.

Idollio primer 3
caricature

NAVODILA ZA ODDAJO opisa

Pri oddaji opisa zgodbe bodite pozorni na oddajo potrebnih fotografij ter podrobnem opisu zgodbe v ozadju. V pomoč pri oddali opisa so vam iztočnice spodaj:

1. OSEBE

Za vsako osebo napišite v kaj je oblečena (nogometni dres Barcelona/Real Madrid ali bela majica in jeans hlače) ter v kolikor je oblačilo specifično priložite fotografijo oblačila (nogometni dres Barcelona/Real Madrid). V kolikor želite lahko dodate kje na karikaturi bi želeli, da je oseba narisana ter za kateri predmeti bi želeli, da so v bližini osebe …

2. VLOGA OSEB IN MEDSEBOJNA INTERAKCIJA OSEB

Za vsako osebo dodajte opis njene vloge, ki jo ima na karikaturi (npr.: telefonira, igra se z otrokom, gleda televizijo, bere knjigo, igra računalniško igrico, vozi kolo, …) ter dodajte opis interakcije, ki jo ima z drugo osebo na karikaturi (se objemata, se držita za roke, plešeta, …).

3. AKCIJA/TEMATIKA V OZADJU

Dodajte opis dogajanja v ozadju, ki bi ga želeli imeti na karikaturi (zelenje in narava, sončni žarki, plaža in valovi, oblak v obliki srca, ptice v zraku, cvetoče rože, …).

Primer ustreznega opisa za izris karikature.

Navodila

Na karikaturi narišite punco oblečeno v gasilsko opremo (priložena fotografija gasilske opreme). Punca ima zelene oči in rjavo barvo las (v obrazcu izbrana barvna koda za oči in lase). Narišite ji kratko frizuro spuščenih las do ramen. Narišite jo ob gasilskem vozilu (priložena fotografija vozila). V eni roki naj drži gasilsko čelado (priložena fotografija čelade) ter naj se z drugo roko drži vozila.  

idollio g

Sledite navodilom in zlate roke Idollio ekipe vam bodo zagotovile navdušujoč rezultat!
Se že veselimo vaši ilustraciji!