KAKO IZBRATI NAJBOLJŠE FOTOGRAFIJE?

Napotki in pomoč pri oddaji fotografij

ZA IZDELAVO POTREBUJEMO

1. FOTOGRAFIJE OBRAZOV
2. FOTOGRAFIJE PREDMETOV, KI JIH ŽELITE IMETI NA KARIKATURI**
3. FOTOGRAFIJO ZA IZDELAVO OZADJA**
4. VAŠA NAVODILA ZA IZDELAVO
**Omogočamo popolno svobodo pri ustvarjanju – narišemo lahko neomejeno podrobnosti (predmetov, živali, vozil in ostalih manjših elementov) , pogoj pa je, da nam vse želje sporočite še pred začetkom izdelave. Vse elemente, katere bi želeli, da narišemo, morate omeniti pred začetkom izdelave. Kasneje imate na voljo manjše popravke. Ne glede na zahtevnost izvedbe, cena ostane enaka. Zaračunavamo le število narisanih oseb. 

1. NAVODILA ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ OSEB

Pri risanju oseb so visokokakovstne fotografije ključnega pomena za obojestrano zadovoljstvo, zato vas prosimo, da upoštevate navodila spodaj:

Izberite fotografijo kjer obraz zavzema 80% površine na fotografiji. V nasprotnem primeru se bodo ob povečanju fotografije pojavile slikovne pike ali pa bo fotografija zelo zamegljena. Ker vas osebno ne poznamo in se pri risanju karikature osredotočamo izključno na fotografijo osebe in vsaka celo manjša sprememba, ki jo lahko naredimo zaradi nekakovostne fotografije, lahko povzroči izgubo podobnosti osebe pri risanju.

Na fotografiji morajo biti jasno in v celoti vidne vse obrazne linije osebe katero rišemo. Pošljite nam 2 – 5 fotografij obraza osebe, ki gleda naravnost in ima popolnoma vidne obrazne linije. Fotografija mora jasno prikazovati podrobnosti obraza, strukturo oči, nosu, ustnic in druge značilnosti videza. Obraz in obrazna mimika na fotografiji ne sme biti popačena, saj v takem primeru je nemogoče obraz narisati v naravnem stanju.  Prav tako bodite pozorni na kakovost in svetlost fotografije. Nejasna slika, obraz v senci ali slikovne pike na fotografiji ob povečanju fotografije – vse to ne zagotavlja najboljšega rezultata.

Narisali vas bomo na podlagi fotografij, ki nam jih boste poslali zato naj vam bo vaša podoba in mimika na fotografijah všeč. V kolikor nam pošljete fotografijo na kateri ima oseba popačen obraz jo bomo tako tudi narisali. Zato vas prosimo, da nam posredujete fotografije kjer je oseba lepo ujeta in ima mimiko obraza katera vam je všeč. Za najboljši rezultat bodite pozorni na naslednje točke: Če na fotografiji niste zadovoljni z videzom, izrazom obraza ali nasmehom – je bolje poslati dodatne fotografije, kjer so te lastnosti jasno vidne.

Fotografije, kjer ima oseba glavo ali pogled usmerjen navzdol oz. navzgor ni ustrezna, saj se v tem primeru ni možno ustrezno in prepoznavno narisati obraza. Zato nam prosim pošljite fotografije kjer ima oseba pogled oči in usmerjenost glave usmerjen naravnost. Oči predstavljajo okvir obraza, zato  nam je zelo pomembno da so oči jasno vidne. V nasprotnem primeru je velika možnost, da bo obraz narisan neprepoznaven, saj oči predstavljajo pomemben del videza in  zato večinoma takšne fotografije ne sprejemamo. 

Za izdelavo skupinskih karikatur ali portretov je priporočljivo, da oddate posamezne fotografije oseb, ki jih bomo mi združili in ustvarili za vas edinstveno umetniško delo. Torej v kolikor nimate skupnih fotografij, brez skrbi! Oddajte več ločenih fotografij vsake osebe.

Primer ustrezne fotografije obraza za izris karikature.

Idollio karikature, portreti kot darilo za poroko, obletnico ali rojstni dan
Idollio karikature, portreti kot darilo za poroko, obletnico ali rojstni dan

2. NAVODILA ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ OZADJA

Za vas ustvarimo ozadje, ki ga želite na več načinov:

Z izbiro fotografije iz vašega domačega okolja (vrt, hiša, dnevna soba, pisarna … ), ki jo bomo narisali v ozadju vaše karikature kakor prikazuje primer spodaj.

Z izbiro ozadja iz Idollio galerije primerov. Pošljite nam karikaturo, na kateri vam je všeč ozadje in naredili bomo enako tudi za vas.

Z besedami opišite zgodbo, ki bi jo želeli kot ozadje vaše karikature (pisarna, plaža, narava, koncert, … ).

Primer ustrezne fotografije ozadja za izris karikature.

Idollio ozadje 4 fotografije za portret
background fotografije za portret

3. NAVODILA ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ predmetov

Pri oddaji opisa zgodbe in predmetov za izdelavo karikature bodite pozorni na oddajo fotografij za predmete, ki bi jih želeli na karikaturi. V kolikor gre za specifični predmet je obvezno priložiti fotografijo predmeta!

 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  Ljubljana, Eiffel Tower, Big Ben, reka Soča, Bled, Aljažev stolp, Pula, Koper, Triglav, …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  mesto, jezero, cerkev, peščena plaža, gora, reka, travnik, smučišče, …

 

 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  Union/Laško pivo, Janževec, kremšnita, potica, čevapčiči, Coca-Cola, Pepsi, Kranjska klobasa, baklava, kajmak, ajvar, sarma, gibanica,  …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  pivo, vino, sladica, jabolko, kruh, kozarec vina, rojstno-dnevna čokoladna torta, …

 

 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  Nogometni dres Barcelona/Real Madrid, Rolex ročna ura, parfum Armani Code, Kenzo denarnica, superge New Balance …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  mesto, jezero, cerkev, peščena plaža, gora, reka, travnik, smučišče, …

 

 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  model BMW E29 M3 oranžne barve, Scott gorsko kolo Spark 950 2020 M, električni skiro Viron700 Pro, Smuči Elan in Rossignol, …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  avtomobil oranžne barve, kolo, …

 

 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  pes Bulldog, Perzijska mačka, Brancin, papiga Caique, Pigmijski zajec, …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  pes rjave barve, mačka bele barve, konj, zajec, papiga, riba, …

 

 • Obvezne fotografije za primere kot so: 
  FIFA 2020, Sony računalnik, iPhone 12 Pro Max, …
 • Neobvezne fotografije za primere kot so: 
  Video igra, beli prenosnik, mobilni telefon, …

 

Primer ustrezne fotografije ozadja za izris karikature.

Idollio primer 3 fotografije za portret
caricature fotografije za portret

4. NAVODILA ZA ODDAJO opisa

Pri oddaji opisa zgodbe bodite pozorni na oddajo potrebnih fotografij ter podrobnem opisu zgodbe v ozadju. V pomoč pri oddali opisa so vam iztočnice spodaj:

Za vsako osebo napišite v kaj je oblečena (nogometni dres Barcelona/Real Madrid ali bela majica in jeans hlače) ter v kolikor je oblačilo specifično priložite fotografijo oblačila (nogometni dres Barcelona/Real Madrid). V kolikor želite lahko dodate kje na karikaturi bi želeli, da je oseba narisana ter za kateri predmeti bi želeli, da so v bližini osebe …

Za vsako osebo dodajte opis njene vloge, ki jo ima na karikaturi (npr.: telefonira, igra se z otrokom, gleda televizijo, bere knjigo, igra računalniško igrico, vozi kolo, …) ter dodajte opis interakcije, ki jo ima z drugo osebo na karikaturi (se objemata, se držita za roke, plešeta, …).

Dodajte opis dogajanja v ozadju, ki bi ga želeli imeti na karikaturi (zelenje in narava, sončni žarki, plaža in valovi, oblak v obliki srca, ptice v zraku, cvetoče rože, …).

Primer ustreznega opisa za izris karikature.

Primer opisa

Na karikaturi narišite punco oblečeno v gasilsko opremo (priložena fotografija gasilske opreme). Punca ima zelene oči in rjavo barvo las (v obrazcu izbrana barvna koda za oči in lase). Narišite ji kratko frizuro spuščenih las do ramen. Narišite jo ob gasilskem vozilu (priložena fotografija vozila). V eni roki naj drži gasilsko čelado (priložena fotografija čelade) ter naj se z drugo roko drži vozila.  

idollio g fotografije za portret

Sledite navodilom in zlate roke Idollio ekipe vam bodo zagotovile navdušujoč rezultat!
Se že veselimo vaši ilustraciji!